úterý 11. března 2014

UCIM UCITELE UCIT

UCIM UCITELE UCIT

Tento post je z Cervence 2013, z doby, kdy sem pracoval jako ucitel anglictiny v Guizhou Forerunner College (GFC) v Cine. Je z mych starych stranek.

Guizhou Forerunner College (GFC)
Na college (GFC) mame tydenni konferenci pro ucitele anglictiny z okolnich strednich skol. Prijelo jich asi 60 a nasim cilem je zdokonalit jejich konverzacni dovednosti a predstavit jim zapadni praktiky vyuky. To znamena ze po mesici co sem se sam stal ucitelem ucim jine ucitele ucit. Koukam, ze karierni postup profesora je strmy.

Co je ale zajimave je to, ze spousta z tech ucitelu anglictiny neumi anglicky. Je to neuveritelny. Nektery z nich skutecne nevyplodi souvyslou vetu. Nekdy to vsak neni neznalosti, nybrz stydlivosti. Boji se mluvit, obvzlaste pred ostatnimi uciteli. Ve tride (kde mam neco pres 10 ucitelu) sem navic zavedl pravidlo ze ten kdo promluvi cinsky zaplati 1 yuen (3 koruny). A opravdu nikdo za cely den nepromluvil ani slovo cinsky, v tomto ohledu jsou disciplinovani. Je videt, ze se skutecne chteji ucit (narozdil od mnohych mych dosavadnich studentu).

Dnes byl tedy prvni den konference a hned z kraje jsem jim dal zadani na tymovy projekt. Rekl jsem jim, at vymysli business plan na jejich "Dream school". Zkratka kdyby meli tu moznost zalosit vlastni skolu s neomezenym budgetem, jak by se k tomu postavili, co by udelali jinak. Projekt meli pozdeji odprezentovat.

Nektere napady byli pozoruhodne ale co meli vsechny "Dream schools" spolecne, to co navrhl kazdy z ucitelu bylo to, ze by vytvorili komornejsi tridni prostredi, ve kterem by bylo JEN 30 studentu. V cine se totiz ve tridach uci trochu jinak nez u nas. Bavil jsem se s nimi a neni vyjimkou ucit v jedne tride az 80 deti. OSMDESAT! Jak se pak maji cokoliv naucit, obvzlaste novy jazyk, coz vyzaduje maximalni interakci. Ta je absolutne nemozna v takovem poctu. Ucitele pry musi pouzivat mikrofony. Vyuka je zalozena na stoprocentnim drilu. Napisi na tabuli vetu, a deti ji musi prelozit. Jinak to pry nejde. Takto se jeste nikdo nikdy zadny jazyk nenaucil. To tedy znamena, ze i kdyz jim tu predstavime ty nejlepsi zapadni praktiky vyuky jazyka, aplikace na cinske prostredi bude nemozna. Je to trochu skoda ale zkratka deti je moc a ucitelu malo. Tak doufam ze alespon pomuzeme s konverzaci a dodame trochu sebevedomi.


--David the ucitel

2 komentáře:

  1. Musim rict, ze se to necte moc dobre, kdyz je tam tolik hrubek. A slovo "obzvlaste" mate nejspis tendenci psat obvykle spatne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, jeden z duvodu proc pisu je abych si zlepsil psanou cestinu:-)

      Vymazat