pondělí 3. února 2014

PREMYSLITE O STUDIU V ZAHRANICI?

PREMYSLITE O STUDIU V ZAHRANICI?

Ve zkratce – Pokud mate moznost jit studovat do zahranici tak uz nepremyslejte a bezte. Pokud tu moznost nemate, tak si ji vytvorte.
Proc? Protoze uz nikdy v zivote nebudete natolik flexibilni jako jste ted  (napr co se mista kde zijete tyce). Neznam nikoho, kdo by litoval, ze si v zivote vyzkousel jake to je, zit za hranicemi domova. Ceho starsi generace casto lituji je, ze nemeli moznost jit studovat do zahranici. My tu moznost mame.
Co myslim tim, ze uz nikdy nebudete takto flexibilni? Az budete starsi budete pravdepodobne do jiste miry vazani na misto kde zijete – at uz to bude vas muz, zena, rodina, hypoteka, prace, leasing auta, budete v jednom kole. Ted se muzete rozhodnout jit zit do spanelska, a kdyz se vam tam nebude libit, muzete se po pul roce prestehovat treba do argentiny, je to jedno, nic vas nevaze, je to jen na vas.
Co vam da studium/zivot v zahranici? Pro me osobne je to dobrodruzstvi obevovani novych mist, lidi a kultur; zbirani zkusenosti, ktere v cesku nenajdu.  Vzycky kdyz se prestehuju do noveho mesta, je to obrovske dobrodruzstvi, to prozkoumavani a zjistovani co a jak funguje, obvzlast pak prvnich par tydnu. Vse je nove a vzrusujici.
Tim nechci rict, ze je to vsude lepsi nez v cesku; nasi zemi miluju. Ale pokud ji chci do budoucna prinest neco navic, musim nasbirat zkusenost a znalosti, ktere v ni nenajdu. Po navratu ze zahranici budete bezpochyby obohaceni; hlavne o zkusenosti a zazitky.
Na toto tema se pozdeji rozepisu vic.
Takze jak vybrat tu nejlepsi skolu v zahranici? V dalsim postu.

–David

Žádné komentáře:

Okomentovat