pondělí 3. února 2014

Guizhou Forerunner College

GUIZHOU FORERUNNER COLLEGE



Tento post jsem puvodne publikoval na mych starych strankach, v cervnu 2013. V te dobe jsem pracoval v Cine. Tady to je:


Proc jsem vlastne ted v Cine? Chtel sem vyuzit toho ze sem prave dokoncil rok studia v Hong Kongu a rozhodl se prodlouzil muj pobyt v Asii. A tak sem kyvl na nabidku ucit anglictinu na univerzite GFC - Guizhou Forerunner College (http://www.forerunnercollege.com/en/) coz je skola ktera se nachazi v nejchudsim regionu v cele Cine, Guizhou. Vestina studentu se tak sklada z lidi pochazejicich ze socialne slabych rodin.

Univerzita se nachazi uprostred naprosteho niceho. Uprostred lesu, louk a kopcu. Nejblizsi opravdove mesto Guiyang je vzdalene dve hodiny odtud. Je to pro me nova zkusenost, naprosty kontrast oproti Hong Kongu, vyznamne asijske metropole odkud sem pred par tydny prijel. Navic je to v podstate poprve v zivote co stravim delsi cas mimo mesto. V okoli je jen par bezvyznamnych ale zato nadhernych vesnic.

GFC se specializuje na par oboru, nektere z nich sou dost unikatni. Krome Hotel managementu a Internet marketingu se tu taky vyucuje Tea studies a HTC. Skola ma sve vlastni cajove plantaze v okoli kde se studenti uci jak sazet, sklizet a dal zpracovavat caj. Po ukonceni z nich budou experti na caj, je to celkem velke odvetvi v teto casti ciny. Obor HTC je skutecne obor pojmenovany po znamem Taiwanskem vyrobci elektroniky ktery tuto skolu z velke casti financuje (resp. jeho majitelka). V oboru HTC se studenti v podstate uci jak rozebirat a opravovat mobily, tablety, atd. Dva roky se to uci, jen aby pak byli strceny do fabriky HTC. Jen ti nejlepsi pujdou do officu. Podobne sou na tom Hotel management deti, ktery pilne studuji aby z nich pak byli uklizecky a servirky v hotelich.


Takze asi takove moznosti nabizi univerzitni studium na prumerne univerzite v cine. Je to trochu smutny ale i pres to je to pro tyto deti obrovska prilezitost. Vestina z nich pochazi z farmarskych rodin, z naproste chudoby. Timto zpusobem maji moznost dostat (alespon nejake) vzdelani, dostat se do mest a pokusit se tak vybudovat pro sebe lepsi zivot. Nekterym se to povede.

--David

Guizhou, China

Žádné komentáře:

Okomentovat