neděle 16. února 2014

STUDENTSKE BYDLENI V LONDYNE

STUDENTSKE BYDLENI V LONDYNE
 
Moje ulice
Jaky to je bydlet v londyne jako student? Zalezi kolik mate penez, ale vetsina lidi se shodne, ze je to extremne drahy. Najmy v londyne jsou casty duvod, proc si lide radeji vyberou studovat v jinych castech britanie nebo i v jinych zemich. Kdybych si to pred lety spocital i ja, do londyna bych take nesel. Najem pro vas bude v kazdem pripade ten nejvetsi vydaj.

Kdyz prijedete studovat do londyna, prvni rok budete bydlet na univerzitnich kolejich. I pokud nechcete, bydlet na kolejich je naprosta nutnost. Za prve je to o dost levnejsi nez privatni podnajem, za druhy tam poznate mraky lidi, mnozi z nich budou vasimi prateli po celou dobu studia, mozna i pozbytek zivota.

Kolik jsem platil za bydleni na koleji? Koleje v londyne (asi jako vsude) prichazi v mnohych podobach. Nektere sou nove, nektere stare, nektere v centru a dalsi daleko. Ja sem si vybral kolej nejdale od centra, protože byla nejlevnejsi. Nachazela se v casti Londyna Camberwell, tedy ctvrt mezi Peckham a Brixton – jih londyna je povazovan za místo pro pristehovalce a spise chudsi lidi, sever a zapad pak spis jako místo pro bohatsi.

Tyden me stal 116 liber, tedy asi 3700kc – najmy v Britanii se pocitaji po tydnu. V te cene bylo však zahrnuto i jidlo, polopenze rekneme. Takze to byl „paradni deal“, cesta do centra, kde mam skolu trvala asi trictvrte hodiny busem. Spoluzaci, kteří bydleli na kolejích blize centra nebo primo v nem platili i 170 liber tydne (5500kc), tzn vic nez 20 tisíc mesicne.

V následujících letech studia ale budete muset bydlet v privátních podnájmech. To ma tu vyhodu, ze budete mit vic soukromi a klid nez na koleji, ale zato vas to muze stat majlant. Pokud budete chtit bydlet pul hodiny a méně od centra, kde je většina londýnských univerzit, pocitejte s najmem minimalne 150 liber tydne. Pokud dal tak to muze byt méně. Ja ted třeba bydlim na severu, necelou hodinu od centra a platim 130 tydne, není to zadny luxus, naopak. Mam ale i pratele kteří plati nesmyslne castky – třeba 600 – 700 liber tydne, za mesic zaplati v prepoctu 90 tisíc korun, za dvoupokojivy apartma..out of this world. Bydlim v casti města Hackney, kousek od stadionu Arsenalu.

Je nutno dodat, ze jako podnajemnik v londyne nemate zadna prava, alespoň co se toho „levnějšího“ bydleni tyce. Majitele totiž vedi, ze pokud tam za danou cenu nebudete bydlet vy, tak během 5ti minut najdou nekoho jiného. Je to trh o neuveritelne silne poptavce. Smlouva je téměř vždy na 12 mesicu coz znamena, ze najem platite i přes leto kdy tu nejste. Majitel našeho domu chodi na kontroly a pokud se mu něco nelibi, posila varovne emaily at to dame do poradku. Když je potřeba něco opravit, často nam to posleze vyfakturuje. Podobnou zkušenost ma většina kamaradu, tedy tech, kteří neplati ty nesmyslne castky typu 90tis/mesicne.

Vybirani dobrého bydleni je tu vždy velky boj. Ty nejlepší nabídky hned mizi. Pokud skolni rok zacina v zari, je dobře zacit chodit na prohlídky, vybrat a podepsat smlouvu ještě před letem, tzn v kvetnu, cervnu. Pokud zacnete hledat az v zari, zazijete realitni silenstvi. Mluvim z vlastní zkusenosti. Muj druhy rok v londyne sem hledani bydleni nechal az na zari, a jak sem litoval. Mesic jsem bydlel u známého na gauci, dlouho sem nemohl sehnat nic slusnyho. Letos jsem radeji kyvl na nabidku aniz bych dům předem kdy videl. Jen abych to mel v zari jiste (stehoval jsem se zpet z Ciny).

Jeste dodam, ze je moznost bydlet na soukromych kolejich ale ty jsou take nehorazne drahe - single room okolo 200 liber tydne, takze take nedoporucuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat